BVB: Prava ljubav!

Slogani su od velike važnosti u poslovanju, a ista je situacija i u sportu. Borussia Dortmund klub je koji se ističe odličnim marketingom, a sigurno ste primijetili i njihov slogan: Prava ljubav (Echte Liebe).

Prije deset godina kada je klub bio u velikim financijskim problemima, uprava je tražila nešto čime bi ujedinili sve ljude vezane uz klub.

Shvatili su da je to ono što pokreće klub i ono što ih čini najposjećenijim klubom u Europi, prava ljubav (originalno: Echte Liebe). Upravo to su odlučili istaknuti kao svoj slogan!

Carsten Cramer, direktor marketinga i prodaje kluba iz Dortmunda istaknuo je sljedeće:

To je obećanje dano navijačima. S marketinškog gledišta, to je glavno polazište za naše svakodnevno poslovanje.

U 90 – tim godinama, klub je imao slogane ”Moj grad, moj klub” i ”Naš život, naš ponos”. To je bilo usko vezano i uz orijentiranost kluba prema samoj regiji.

carsten-cramer-bvb (spox.com)
Carsten Cramer uz Jurgena Kloppa svakako je najzaslužniji za ‘preporod’ Dortmunda!

Formula za uspjeh bila je sljedeća: dajte navijačima domaće igrače koji će se boriti za klub, dajte igračima veliku podršku s tribina, a jednima i drugima dajte impresivni stadion od 80.000 mjesta koji će zajedno nazivati domom.

Dortmund čini mlada i poletna momčad koja igra napadački nogomet pod palicom Jurgena Kloppa. Jurgen Klopp odličan je ‘one man’ PR svome klubu. Sa svojom strasti na terenu, duhovitosti te emocionalnim istupima (tužni nastup u medijima nakon odlaska Kagawe i Götzea) još je više približio klub navijačima koji su maksimalno povezani sa svojim trenerom.

Najveća im je snaga stadion Signal Iduna Park.

Posebice se ističe južna tribina ‘Žuti zid‘. To je ime za mjesto na kojem se nalazi više od 25.000 navijača, a svi oni stoje (nema sjedećih mjesta na tom dijelu stadiona).

 

Jako je Dortmund poradio na svom online marketingu, Facebook stranica broji 8 milijuna lajkova, na Twitteru ih prati 880 tisuća ljudi dok na Instagramu imaju 8.000 pratitelja.

Online mediji poput Facebooka, Twittera ili naše web stranice  daju nam priliku da dođemo do ciljane skupine. To je jako važno za nas, posebice jer naše igre na terenu privlače sve više i više pažnje navijača. Kroz online medije možemo se povezati s navijačima i približiti im doživljaj utakmice iako nisu na samom mjestu odigravanja. – Carsten Cramer

2004. godine uprava kluba počela je raditi kao svaka tvrtka pred bankrotom, cilj je bio povećati prihode, a maksimalno smanjiti troškove. Prihode je klub imao od TV prava, oglasnih prostora te sponzorstava, cilj je bio maksimizirati te prihode kako bi se klub stabilizirao. S druge strane, smanjili su troškove, a  to su napravili smanjenjem plaća igrača.

bvb
Novi vizuali, pristup online marketingu te potpuna otvorenost prema navijačima svako su pridonjeli uspjehu kluba.

U istoj situaciji kao i financije 2004., bio je i marketing kluba. No ekipa u marketingu na čelu sa Carstenom Cramerom uspjela napraviti veliki posao te sada Dortmund ima prepoznatljive vizuale, a povećali su se i prihodi kluba.

Zanimljivo je i kako su cijene ulaznica ostale pristupačne svima jer klub ne želi podizati cijene svake sezone, kao što to rade klubovi iz ostalih liga petice.

vizuali bvb
Ovako izgledaju klupski vizuali na društvenim mrežama.

Navijači Dortmunda primjer su velike odanosti i ljubavi prema klubu, ma kakvi god rezultati bili. To je uistinu, prava ljubav!

 

IZVORI:

thehardtackle.com

Sporto Magazine, no. 2, october 2013

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s